Menu

Symbolische start aanleg windmolenpark Hattemerbroek

20 april 2020

Op vrijdag 17 april startten de eerste werkzaamheden voor de realisatie van vier windturbines bij knooppunt Hattemerbroek. De windturbines hebben een totaal vermogen van 14,4 MW en wekken jaarlijks voldoende energie op voor het verbruik van ongeveer 11.000 huishoudens. Initiatiefnemer Jan van Werven en wethouder Bob Bergkamp deden - op gepaste afstand van elkaar - een symbolische starthandeling.

Voorgeschiedenis

Initiatiefnemer Jan van Werven zette in 1997 de eerste ideeën op papier voor het windmolenpark. “Na 22 jaar van papierwerk, meedenken van de omgeving en aanpassingen, is het plan nu volledig goedgekeurd en kan de bouw starten, de symbolische start is een behoorlijke mijlpaal”, aldus Jan van Werven.
 

Duurzame energie voor 11.000 huishoudens

De vier windturbines van leverancier Vestas die langs de N50 bij Hattemerbroek verrijzen, krijgen een tiphoogte van 150 meter en een ashoogte van 90 meter. Jaarlijks wekken de turbines voldoende duurzame energie op voor het verbruik van 11.000 huishoudens. “Ik ben blij met de duurzame energie die de windturbines opwekken. Ook in Oldebroek moeten we zorgen voor evenveel duurzame opwek als verbruik. Met de turbines komen we weer een stap dichter bij een klimaatneutraal Oldebroek. Door inwoners van Hattemerbroek en omgeving de mogelijkheid te bieden financieel te participeren, worden niet alleen de lasten maar ook de lusten gedeeld. Belangrijk voor het draagvlak van dit soort ingrijpende projecten”, aldus wethouder Bob Bergkamp.


Inwoners kunnen meedelen in de opbrengsten

Inwoners in de directe omgeving (binnen 1.500 meter) van de windturbines krijgen jaarlijks een
tegemoetkoming in de energiekosten. Daarnaast wil Van Werven inwoners de mogelijkheid bieden om financieel te participeren en komt er een duurzaamheidsfonds. Daarover volgt het 1e kwartaal 2021 meer informatie.


Wethouder Bob Bergkamp en Jan van Werven tijdens de starthandeling. 
 

Tijdelijke afrit voor onderdelen van de windturbines

Het project start met grond- en verhardingswerkzaamheden, uitgevoerd door Van Werven Infra b.v. Vanaf november dit jaar komt er een tijdelijke afrit vanaf de A28 bij Hattemerbroek om de onderdelen van de windturbines aan te voeren. Jan van de Wiel, projectcoördinator namens Van Werven: “De rotorbladen van de windmolens zijn 60 meter lang en kunnen via de huidige infrastructuur niet op de projectlocatie komen. Op speciale diepladers worden deze, over de tijdelijke afrit, vervoerd naar de locatie. Daarom is deze afrit onmisbaar.”
 

Kabels trekken

Naast deze werkzaamheden worden er vanaf september 2020 kabels getrokken door A. Hak Electron b.v. over een afstand van meer dan 8 km: van Hattemerbroek tot achter de oude papierfabriek in Wapenveld. Ook dat is een flinke, maar noodzakelijke klus. De voorbereidende werkzaamheden en het aanleggen van de fundering voor de windturbines zal van september t/m december in beslag nemen. Naar verwachting worden de windturbines zelf in maart/april 2021 geplaatst en is het project in juli 2021 gereed.
 
Ontwikkelingen van de bouw kunnen geïnteresseerden volgen op www.windmolenparkhattemerbroek.nl.

Verder lezen

Recyclingvestigingen open, graag betalen met pin

Recyclingvestigingen open, graag betalen met pin

13 maart 2020

In verband met het Corona-virus is het op onze recyclingvestigingen enkel nog mogelijk om met de pinpas te betalen. Contante betalingen worden tot nader order niet geaccepteerd. Onze recyclingvestigingen zijn wel gewoon geopend. 

Lees meer
​Staatssecretaris Van Veldhoven geeft startsein voor nieuwe sortering

​Staatssecretaris Van Veldhoven geeft startsein voor nieuwe sortering

26 mei 2020

Tijdens haar bezoek aan Van Werven heeft staatssecretaris Van Veldhoven een nieuwe sorteerinstallatie voor plastic afval in werking gezet. Met de nieuwe installatie kan het plastic afval van onder meer milieustraten worden gesorteerd op 24 verschillende soorten plastic. 

Lees meer