Menu

Brandweeroefening Van Werven Oldebroek

26 februari 2018

De brandweer oefent enkele keren per jaar bij diverse vestigingen van Van Werven. Maandagavond 26 februari vond er een brandweeroefening plaats aan de bovendwarsweg in Oldebroek. Voor deze oefening was een uitgebreid scenario bedacht, waarbij maar liefst vier personen moesten worden bevrijd. De oefening helpt de brandweer om de bij het bedrijf horende risico’s beter te begrijpen.

Het nagebootste incident werd met 22 brandweermannen bestreden. Tijdens de oefening stonden diverse doelstellingen centraal: samenwerking met de medewerkers, samenwerking van verschillende brandweereenheden en op een veilige manier de machines uitschakelen en stabiliseren zodat de schade beperkt blijft.
Het was een zeer complexe opdracht, waarin duidelijk werd hoe belangrijk het is dat de brandweer informatie krijgt over de werking van bepaalde machines. In dit geval was kennis over de werking van de transportband en het haakarm-chassis cruciaal. Als deze door de brandweer waren uitgeschakeld, was het hefmechanisme gaan zakken en was de toestand van de slachtoffers verslechterd.
 Uitgebreid scenario

Voor de oefening was een uitgebreid scenario bedacht: maar liefst vier medewerkers van Van Werven moesten worden bevrijd. 
In de technische ruimte van het bedrijf ontstond brand bij de compressor. Een medewerker die hier aan het werk was, schrok enorm en kwam met zijn hand vast te zitten in de kolomboormachine. De mengmeester van de betoncentrale zag de rookontwikkeling en hoorde het wanhopige geschreeuw om hulp. Hij liet zonder erbij na te denken de transportbak naar beneden zakken, terwijl daar net een medewerker aan het schoonmaken was. Deze persoon kwam tussen de bak en het framewerk klem te zitten.

Door alle commotie waren de medewerkers in de overslaghal erg aangeslagen en verward. Een chauffeur van een containerauto was een containerbak aan het lossen en ook daar kwam een medewerker van Van Werven onder terecht. De situatie liep ernstig uit de hand. De kraanmachinist zette snel zijn kraan stil om te gaan helpen. Voordat hij uitstapte, liet hij het schuifblad zakken. Omdat daar net iemand wat rommel weg pakte, kwam ook daar een persoon klem te zitten. De weegmeester van Van Werven reageerde snel. Hij sloeg direct alarm en Brandweer Oldebroek kwam ter plaatse. Het incident was echter zo omvangrijk dat assistentie van Brandweer Elburg noodzakelijk was.


Waarborging van veiligheid

De bedachte scenario’s deze avond waren dan wel onrealistisch, maar aan het gebruik van machines zitten altijd risico’s verbonden. Het is ontzettend belangrijk dat in een echte noodsituatie genoeg kennis is om snel te kunnen schakelen en het gevaar te beperken. De oefening werd dan ook door beide partijen als zeer waardevol ervaren.

Verder lezen

Eindejaarsgift voor vijftal goede doelen

Eindejaarsgift voor vijftal goede doelen

09 februari 2018

Van Werven maakt sinds een aantal jaar de keuze om geen relatiegeschenken te versturen rondom de feestdagen, maar dit geld te schenken aan enkele goede doelen. Vijf goede doelen kregen op 9 februari bij Van Werven symbolisch een geldbedrag overhandigd. 

Lees meer
Landelijke Opschoondag: speciale opschoonactie gemeente Elburg

Landelijke Opschoondag: speciale opschoonactie gemeente Elburg

24 maart 2018

Vandaag is het weer zover: de Landelijke Opschoondag 2018. Door heel Nederland zijn diverse opschoonacties georganiseerd en ook in Elburg gaan grote groepen vrijwilligers de straat op om zwerfafval op te ruimen.

Lees meer