Menu

Volop publiek bij plaatsing laatste windmolen ‘Peace’

10 april 2021

Op vrijdag 9 april werd de laatste van de vier windmolens in Hattemerbroek geplaatst. Tientallen belangstellenden stonden aan de rand van het weiland om getuige te zijn van een knap staaltje vakmanschap.

Na ruim een jaar bouwen staan ze: de vier windmolens op Windmolenpark Hattemerbroek. Met een tiphoogte van bijna 150 meter, een rotordiameter van ongeveer 120 meter en een ashoogte van zo’n 90 meter zijn de turbines vanuit de wijde omgeving te zien. De bouw van de windmolens trok dan ook veel bekijks. Niet alleen publiek, maar ook de media schonk regelmatig aandacht aan de bouw van het windmolenpark. Zo schreef de Stentor recent over de betekenis achter de woorden Faith, Hope, Love en Peace, die de gondels op 100 meter hoogte sieren. Locourant maakte een video over de plaatsing van de laatste rotorbladen. 
 

Installatiewerk

Voordat de windmolens duurzame energie opleveren, verricht Vestas het nodige installatiewerk. Daarnaast worden de molens uitvoerig getest. De vier windturbines hebben een totaal vermogen van 14,4 MW en wekken jaarlijks genoeg energie op voor het verbruik van 11.000 huishoudens. Inwoners in de directe omgeving (binnen 1500 meter) van de windturbines krijgen jaarlijks een tegemoetkoming in de energiekosten. De verwachting is dat de turbines eind mei de eerste duurzame stroom zullen produceren.
 
Naast deze technische werkzaamheden, wordt de infrastructuur aan de voet van de windmolens de komende weken verbeterd. In fase vier wordt het terrein afgewerkt en asfalteert NTP de toegangswegen tot de windmolens. De tijdelijke afrit - die speciaal was aangelegd voor de aanvoer van de onderdelen - wordt op korte termijn afgebroken. Voor 1 juli is het hele project gereed.
 

Particulier eigendom

Bijna 25 jaar geleden startte familiebedrijf Van Werven met de procedures voor de ontwikkeling van dit windmolenpark. Jan van Werven, in die tijd directeur van het bedrijf, was altijd al kartrekker van dit groene project. In december 2020 droeg de oud-directeur zijn aandelen over aan de derde generatie. Onderdeel van deze transactie was het windmolenpark, dat nu particulier eigendom is van Jan van Werven.
 
Van Werven kijkt tevreden terug op de rol die het familiebedrijf speelde in de realisatie van dit windmolenproject. De vier windmolens produceren de komende 25 jaar meer duurzame energie dan het bedrijf zelf nodig heeft.


 

Verder lezen

‘Circulaire container’ geeft bouwmaterialen een tweede leven

‘Circulaire container’ geeft bouwmaterialen een tweede leven

17 februari 2021

Op elk bouwproject zie je ze staan: containers voor bouw- en sloopafval, puin, hout, kunststoffen en restafval. Van Werven biedt vanaf nu een extra container aan. De circulaire container moet voorkomen dat materialen onnodig verloren gaan.

Lees meer
Esther plaatst 10.000e online order bij Van Werven

Esther plaatst 10.000e online order bij Van Werven

30 april 2021

In de jaren 80 startte Van Werven met het plaatsen van afzetcontainers en het inzamelen en recyclen van de aangeboden afvalstromen. Sinds 2014 kunnen klanten online hun container bestellen. Deze week werd de 10.000e container online besteld. Dat was voor Van Werven aanleiding om de besteller in het zonnetje te zetten.

Lees meer