Menu

Unieke samenwerking twaalf afvalinzamelaars brengt emissievrije stadslogistiek dichterbij

19 april 2022

Niet meer apart met eigen inzamelwagens de stad inrijden, maar het collectief laten uitvoeren door één neutrale wagen. Dat is het idee achter OpenWaste®, een samenwerking van twaalf Nederlandse afvalinzamelaars. Dankzij dit initiatief neemt de verkeersdrukte af en wordt schadelijke emissie (CO2, NOx en fijnstof) flink verminderd. Het is een belangrijke en doeltreffende stap die uiteindelijk in 2025 moet leiden tot emissievrije stadslogistiek.

Eind 2014 ondertekenden 54 partijen de zogeheten Green Deal Zero Emission Stadslogistiek, waaronder Van Werven. Doel ervan is om vanuit een gezamenlijke inspanning zoveel mogelijk emissievrije stadslogistiek te realiseren. Op basis van deze Green Deal heeft Rijkswaterstaat de afvalbranche benaderd met de vraag een oplossing te bedenken om CO2 in binnensteden te reduceren.
 

OpenWaste®

Rob Verduin, voorzitter en initiatiefnemer van de Coöperatie Open Waste®, legt uit: “bedrijven hebben voor de inzameling van hun bedrijfsafval een contract en tariefafspraken met een specifieke afvalinzamelaar. Dat blijft zo. Maar in plaats van dat die met eigen wagens de stad inrijdt, wordt dat onderdeel van hun dienstverlening uitbesteed aan OpenWaste®. Die regelt vanuit een eigen softwareplatform de aansturing van de logistiek en laat het afval ophalen door één neutrale, white label inzamelwagen. Door de logistiek centraal aan te sturen, wordt de inzameling van afval slimmer, efficiënter en bovenal een stuk duurzamer. Je kunt het misschien het beste vergelijken met ons stroom- of gasnet. Iedereen heeft zijn eigen leverancier, maar het netwerk is van ons allemaal. Voor de klant verandert er dus helemaal niks. Die ziet alleen straks niet meer het merk van zijn leverancier op de wagen staan, maar een keurige ‘witte’, neutrale inzamelwagen. Die in de toekomst bovendien elektrisch is of op waterstof rijdt. We starten met 12 founders en we verwachten dat binnenkort meer afvalinzamelbedrijven zich aanmelden voor een lidmaatschap. Alle publieke of private inzamelaars zijn welkom”.
 

Uniek collectief

Alle deelnemers binnen OpenWaste® zijn in de praktijk concurrenten van elkaar. Toch staan de neuzen nu allemaal dezelfde kant op. Martijn Hendriks, bedrijfsleider afvalinzameling en recycling: “We begrijpen allemaal dat dit écht nodig is. Dat is onze motivatie om samen de schouders eronder te zetten om deze doelen te halen. Van Wervens motto ‘samen werken aan échte oplossingen’ komt hier opnieuw geweldig tot zijn recht. We willen alle kansen pakken om de (stads)logistiek nog efficiënter te maken, zonder dat dit ten koste gaat van leefbaarheid, bereikbaarheid en flexibiliteit. Wat ons betreft is dit een mooi begin.”
 
Nog in 2022 worden de eerste binnensteden geïmplementeerd. Doelstelling is 40 (binnen)steden in 2025. Dat staat gelijk aan 1,3 miljoen ledigingen per jaar.

Verder lezen

Kom langs op de Infra Relatiedagen in Hardenberg!

Kom langs op de Infra Relatiedagen in Hardenberg!

29 maart 2022

Dinsdag 29, woensdag 30 en donderdag 31 maart 2022 staat de evenementenhal in Hardenberg weer in het teken van grond-, weg- en waterbouw. Van Werven is hier, net als ruim 330 andere exposanten, aanwezig op de Infra Relatiedagen. Dit jaar focust de beurs volop op innovatie: iets waar Van Werven ook continu mee bezig is!

Lees meer
Van Werven recyclet in 2022 Belgische huishoudelijke PP-plastics

Van Werven recyclet in 2022 Belgische huishoudelijke PP-plastics

02 mei 2022

Van Werven Plastic Recycling recycleert dit jaar huishoudelijke PP-plastics van België. Het bedrijf tekende een jaarcontract met Fost Plus, de organisatie die verantwoordelijk is voor de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België.

Lees meer