Menu

Warmtecamera’s voorkomen grote brand recycling Oldebroek

13 mei 2022

Goed samenspel tussen Van Werven, de brandweer én het brandmeldsysteem met warmtebeeldcamera’s heeft woensdagavond een grote brand voorkomen op Van Wervens recyclinglocatie aan de Bovendwarsweg.  Een reconstructie.

‘Ik rook een vreemde lucht’

Chauffeur Dennis Snijder werkt nog laat, donderdag 12 mei. Om 18.45 uur lost hij zijn laatste vracht. “Ik rook een vreemde lucht, maar ik zag niets geks. Toch vertrouwde ik het niet. Daarom belde ik Bennie de Groot (coördinator Oldebroek, red.), hij zou het in de gaten houden op de warmtebeeldcamera.”
 

Binnen 3,5 minuut

Coördinator Bennie neemt de melding serieus. Elk kwartier checkt hij via een app op zijn telefoon de temperatuur in de hal. Rond 19.00 uur was die 28 graden: niets aan de hand dus. Bennie: “Rond 20.00 uur kreeg ik een melding vanuit het systeem. Op de camera zag ik rook en ook wat kleine vlammen. Ik belde direct 112. Op datzelfde moment trad ook het systeem zelf in werking en kreeg de meldkamer een tweede melding binnen. Ik hoorde dat de brandweer 3,5 minuut na de melding vertrokken was richting onze locatie. Dat vind ik fenomenaal!”


Snel handelen

De brandweer van Oldebroek schaalt direct op naar ‘middelbrand’ en is snel ter plaatse. Samen met medewerkers van Van Werven wordt er snel gehandeld. Als de 40 kuubs container bijna volledig geblust is, wordt hij verplaatst naar het achterterrein. Een kraan met knijper leegt de container hier, terwijl de brandweer het afval nat houdt.
 

Verloren zaak

Martijn Hendriks, bedrijfsleider afvalinzameling & recycling, is trots op het team dat in actie kwam. “Uiteindelijk was de brand snel onder controle. In de eerste plaats is dat te danken aan de inzet van deze mensen. Maar als we dit brandmeldsysteem niet hadden gehad, was het een verloren zaak. Gelukkig is er nu relatief weinig schade, geen milieuschade en weinig overlast voor de buurt.”


 

Brand door batterij

Van Werven kan niet met zekerheid zeggen dat de oorzaak een batterij was, maar de kans is aannemelijk. Hendriks: “Het was deze week nog in het nieuws: elke week zijn er vier branden door een apparaat met batterij of accu in het afval. Dit is opnieuw een alarmsignaal: gooi je klein chemisch afval in de juiste bak.”

Bekijk foto's van de brand door NWV-foto

Verder lezen

Van Werven recyclet in 2022 Belgische huishoudelijke PP-plastics

Van Werven recyclet in 2022 Belgische huishoudelijke PP-plastics

02 mei 2022

Van Werven Plastic Recycling recycleert dit jaar huishoudelijke PP-plastics van België. Het bedrijf tekende een jaarcontract met Fost Plus, de organisatie die verantwoordelijk is voor de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België.

Lees meer
​Business Club NV maakt zich op voor bedrijfsbezoek aan Van Werven in Oldebroek

​Business Club NV maakt zich op voor bedrijfsbezoek aan Van Werven in Oldebroek

08 juni 2022

Met een bedrijfsbezoek aan Van Werven, één van de grootste en meest aansprekende werkgevers in de regio, staat er op 14 juni weer een aantrekkelijke avond voor ondernemers gepland. “Er is weer veel animo voor ons programma en we voelen het enthousiasme van onze leden bij de bijeenkomsten. Zeker als we een mooi bedrijf als Van Werven bezoeken”. Patrick Visch van Business Club NV is er blij mee.

Lees meer