Menu

Werken aan een oplossing voor files in Houten

Een oplossing voor de dagelijkse fileproblemen in en rond Houten: een tweede aansluiting van Houten op het rijkswegennet, via de nieuwe N421, die begin 2015 in gebruik wordt genomen. In opdracht van Dura Vermeer speelt Van Werven een belangrijke rol in het proces.

Dwars door het land

Hans Kea is vanuit de vestiging in Ouderkerk aan de Amstel de uitvoerder. Hij begon in januari 2014 aan de klus, die begin 2015 wordt opgeleverd. "We deden voor Dura Vermeer al het grondwerk. De weg gaat dwars door het land. We hebben puinbanen en korrelbanen aangelegd en deze geprofileerd, bermen afgewerkt en twee tunnels afgegraven in de vorm van natte bouwkuipen." In totaal levert het project ruim vijf ton aan omzet op. "De natte kuipen zijn eigenlijk altijd de grootste uitdaging. Het bijzondere ervan blijft dat je niet letterlijk ziet wat je doet." 

Het project verliep dankzij de goede samenwerking met opdrachtgever Dura Vermeer soepel. "Ik had regelmatig contact met de projectleider van Dura Vermeer. Continu overlegden we metingen om kwaliteit te waarborgen. Ze waren erg tevreden. Daar ligt ook de uitdaging om iedereen tevreden te maken, zowel de opdrachtgever als de werknemers. Ik probeer ervoor te zorgen dat de mannen met het goede materieel kunnen werken, dat de werkzaamheden goed op elkaar afgestemd zijn, dat ze goed weten wat ze moeten doen."

Daar ligt de uitdaging: om iedereen tevreden te maken

Geeft voldoening

Jan van 't Ende is vanaf het begin betrokken bij het project. Hij groef onder andere het afwateringsysteem af, tussen de weg en de sloot. Het water dat van de weg loopt, wordt eerst nog gefilterd, voordat het in het openbare water terecht komt. "Het is een intensief klusje, maar ook mooi. Het geeft voldoening om te zien dat we iets moois en zichtbaars opleveren." Zo'n drie kilometer graaft hij nauwkeurig uit, zoals hij eerst al kilometers klei tegen de slootwal werkte.

Jan van 't Ende graaft een afwateringsysteem, waarin het water dat van de weg loopt eerst gefilterd wordt.

​Infrawerken anno 2014: niet verhuren, maar samen werken aan oplossingen

De branche voor infrawerken verandert snel, ziet directeur van de infra-activiteiten Wilfred van Werven: "Tien jaar geleden verhuurden we vooral machines. Onze toegevoegde waardes waren goede machinisten en onze voorsprong in techniek, door innovatief materieel en zelfgemaakte hulpstukken."

"Nu doen we nog steeds hetzelfde als tien jaar geleden, maar zien we dat er meer van ons gevraagd wordt dan flexibele inzet van materieel alleen. Opdrachtgevers als BAM of Dura Vermeer zoeken specialistische onderaannemers, die integraal vraagstukken kunnen oplossen. Ze willen ontzorgd worden. Dit werk in Houten is daarvan ook een voorbeeld."
 

Kraanmachinist Gerrit Schaapman bereidt hier met zijn Volvo 290 de aanleg van een riolering voor, in een tunnel die onder het nieuwe traject door loopt.

Meer verantwoordelijkheid

"Het betekent dat we onze diensten voor eigen risico en succes aanbieden en steeds meer verantwoordelijkheid nemen in de calculatiefase, de planning, het ontwerp, het budget, de kwaliteit en veiligheid. Dat kunnen we, omdat we heel intensief met de verschillende divisies binnen Van Werven samen werken."

Door uit te blinken in het onderaannemen van infrawerken, komen er steeds vaker grote werken op het pad van Van Werven. Wilfred van Werven: "De vraagstukken die de grote bouwers bij ons neerleggen worden steeds groter en complexer. Dat is een enorme mooie uitdaging en in onze beleving tevens de toekomst van onze infra-activiteiten."

Meer info over het project vindt u hier

N421 Salto - vogelvlucht

Video caption Bekijk video