Menu

‘Van de Sahara weer een Sahara maken’

De Sahara in Ommen. Het klinkt als een exotische vakantiebestemming. Dat is het allerminst, hoewel het er prachtig is en straks – als Van Werven alle werkzaamheden tot een goed einde heeft gebracht – zeker een bezoekje in een vakantie waard is.

Steven Visser is de uitvoerder van het project. Hij neemt ons mee naar deze bijzondere zandverstuiving nabij de Overijsselse stad. Onderweg naar het werk komen we langs de Vechtdalverbinding en vertelt Steven over de werkzaamheden die Van Werven hier heeft uitgevoerd. Veel bomen zijn gekapt om ruimte te creëren voor de nieuwe wegen. De grote bomen worden met de vrachtwagen opgehaald en de kleine bomen wachten om versnipperd te worden. We rijden verder richting Ommen. Als uitvoerder Agro is Steven verantwoordelijk voor deze klus en komt hij er een paar keer per week om het project zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Ecologische waarde

“Eigenlijk zijn het twee zandverstuivingen”, legt hij uit. “Van origine was het een grote zandvlakte die deels is dichtgegroeid. Hierdoor zijn er twee kleine zandvlaktes overbleven. Het proces van het dichtgroeien van de zandvlakte heeft een hoge ecologische waarde voor veel planten en dieren.” In opdracht van de provincie Overijssel mag Van Werven de Sahara weer meer ‘Sahara’ maken zodat het zand beter kan stuiven en er voor planten en dieren weer een ideale situatie ontstaat. Maar uiteraard ook voor het toerisme, want zo’n zandverstuiving trekt mensen.  

‘We willen natuurlijk dat de zandverstuiving weer op gang komt, daar helpen we de natuur een handje mee’

​Schrapen

Steven legt uit dat het bos al gekapt was: “Wij hebben allereerst het opstand weggehaald: het struikgewas en de vergroeiingen. Ook hebben we de bosrand uitgekleed om zo de overgang tussen het bos en het veld open te maken. Vervolgens zijn we gaan plaggen. Dat betekent dat de bovenste laag bosgrond afgegraven wordt. Eigenlijk is het niet meer dan schrapen. Dit (humusrijke) bosgrond rijden we op depot en halen we door de zeef. Een fijne fractie gaat naar Heicom en kan in hun producten hergebruikt worden. Het grove deel en de overgebleven stobben gaan naar biomassa. Alles wordt dus weer hoogwaardig circulair toegepast. Dit is een van de redenen waarom Van Werven deze klus heeft gekregen.” Als allerlaatste wordt de grond losgemaakt. Steven legt uit dat de grond op dit moment dicht zit. Als we het zo laten, zal het snel weer dichtgroeien: “Maar we willen natuurlijk dat de zandverstuiving weer op gang komt, daar helpen we de natuur een handje mee.”

Machinist Aart Steenbergen is een van de zes mensen die er die dag aan het werk is: “Het is precies werk want Heicom wil zoveel mogelijk humus en zo min mogelijk zand overhouden. Ik zit hier al een heel aantal weken met veel plezier. Het is een prachtige plek om te werken en met de jongens onder elkaar hebben we het erg goed. Machinist Jan Teune verzorgt de catering, we hebben elke middag gebakken eieren!”