Menu

Manoeuvreren met containers in de Amsterdamse grachten

Een bijzonder gezicht. Containers van Van Werven in de Amsterdamse grachten. Pulitzer Hotel wordt gerenoveerd. Het unieke hotel, aan de Prinsengracht in Amsterdam, bestaat uit 25 gerestaureerde 17e- en 18e-eeuwse grachtenhuizen. Bouwbedrijf Salverda uit ‘t Harde voert het project uit en heeft voor het afval Van Werven Afvalinzameling ingeschakeld.

Renovaties

Hermen Engeltjes (30) is namens Salverda uitvoerder op het project. “Het is een complex project, dat opgedeeld is in twee fases. Tijdens deze eerste fase renoveren we tachtig kamers. Met name de grote suites ondergaan een metamorfose. Daarnaast worden alle badkamers volledig gerenoveerd en opnieuw ingedeeld. De kamers krijgen nieuw tapijt, nieuwe plintgoten en de wanden worden opnieuw geschilderd.” 

Dagelijks werken er zo’n tachtig mensen aan dit project, met verschillende nationaliteiten en functies. Herman van der Zande, key-acocuntmanager Van Werven Afvalinzameling, is onder de indruk. “Je kunt je geen voorstelling maken van de complexiteit waarin je hier moet kunnen werken. Als je een pand van niets tot iets opbouwt, zie je structuur. Nu heb je te maken met verschillende grachtenpandjes die samen één hotel vormen. Ik heb respect voor deze mensen.”

Je kunt je geen voorstelling maken van de complexiteit waarin je hier moet kunnen werken. 

​Ruimte is de uitdaging

Het behoeft geen uitleg dat er bij al deze activiteiten veel afval vrij komt. Daar begint de uitdaging voor Van Werven. Enkele parkeerplaatsen naast het hotel bieden nu ruimte aan een zeecontainer en twee afzetcontainers. De overige containers staan op een ponton in de gracht. Hermen Engeltjes: “Ruimte is hier de grootste uitdaging. Je hebt geen pleintje waar je wat containers neer kunt zetten en de straat moet aan het eind van de dag weer leeg zijn. Daarnaast is snel schakelen belangrijk, als een container vol is, dient hij snel weer geleegd te worden.”

Van Werven had de perfecte troef in handen. Herman van der Zande: “Reijer van ’t Hul van Beijeman Infra is bij dit project onze grootste steunpilaar. Zonder hem hadden we deze klus niet kunnen uitvoeren. Reijer woont in Oldebroek, maar heeft zijn bedrijf in Amsterdam. Wij hebben hem gevraagd de containers op afroep te wisselen. Als de containers op het project vol zijn, belt men rechtstreeks naar Van ‘t Hul. Die laat letterlijk al zijn werk uit handen vallen en rijdt richting de Prinsengracht. Dát is precies de oplossing die we hier nodig hebben. Dat is uniek. Ook kostbaar, maar zonder zo’n inzet is dit project niet te realiseren.” 

​Afval via het dak

Met tachtig verschillende kamers, verdeeld over de verschillende pandjes, is het al een uitdaging op zich om het afval buiten in de containers te krijgen. Maar ook daar is een oplossing voor bedacht. De uitvoerder: “We verzamelen het afval op vaste plekken. Op elke verdieping wordt het afval naar het hijsgat gebracht. Van Werven heeft in nauw overleg met Salverda speciaal hiervoor gecertificeerde containers met hijsogen besteld. Hier staat een kleine container van 3m3. Met een grote torenkraan wordt de 3m3/6m3 container vanaf begane grond vier verdiepingen omhoog gehesen, het dak uit. Op die manier wordt de container beneden aan de gracht gevuld.”

De uitvoerder van Salverda is tevreden over de manier waarop Van Werven de afvalzorg op zich genomen heeft. Met deze ruimte en het strakke tijdsschema is ook hier weer ‘samenwerken aan de echte oplossingen’ in praktijk gebracht door Bouwbedrijf Salverda en Van Werven Afvalinzameling.

Het hijsgat. Via dit gat worden kleine containertjes omhoog gehesen het dak uit.