Menu

Kippenschuur vol circulaire kansen

Toen we dit viertal kippenschuren in Hulshorst gingen bekijken, zagen we direct kansen. Het gebouw was relatief makkelijk te demonteren en de materialen waren in goede staat. Uiteindelijk is 95 procent van de schuren hoogwaardig hergebruikt.

Projectleider Lars Hoogeboom deed begin 2020 de opname van een viertal kippenschuren in Hulshorst. Het gebouw moest plaatsmaken voor een nieuwe woning. De aanvraag kwam begin 2020 via een vastgoedondernemer binnen bij Van Werven. Eigenlijk was de opdracht eenvoudig: het gebouw moest gesloopt worden tegen een zo laag mogelijk tarief. Van Werven kreeg de opdracht om het werk uit te voeren.   
 

Asbestgolfplaten

Lars: “Bij het zien van deze vier kippenschuren zagen we direct kansen. Het gebouw was relatief makkelijk te demonteren en de materialen waren in goede staat. Alleen het dak lag vol met asbestgolfplaten. Die hebben we op professionele wijze verwijderd en afgevoerd.”

'95 procent van de materialen is hoogwaardig hergebruikt.'

​Circulair ontmantelen

95 procent van de materialen is hoogwaardig hergebruikt. De isolatie van de schuren is in zijn geheel verwijderd en opgekocht. Na het verwijderen van de asbestgolfplaten waren de spanten en gordingen goed zichtbaar. “In samenwerking met de nieuwe eindgebruiker demonteerden we de materialen. Hiervoor was een combinatie van kraan- en handwerk noodzakelijk. Daarna was het een kwestie van de materialen zorgvuldig verwijderen en vervoeren naar hun nieuwe bestemming. De nieuwe eindgebruiker heeft zowel de materialen als het volledige straatwerk opgekocht en hergebruikt”, vertelt Lars. 

​Van puin tot granulaat

De spanten van het gebouw waren bevestigd aan stalen buizen. Deze buizen zijn uit de grond gehaald en worden opnieuw ingezet als heipalen. De laatste stap in deze circulaire sloopklus bestond uit het opbreken en afvoeren van de vloeren. De betonvloer braken we open en haalden we op locatie door de breker. Het menggranulaat dat ontstond, zetten we in de buurt af.

​Regulier vs circulair

“Het doel van dit project was in eerste instantie om het regulier te slopen. Door het zien van kansen tijdens de opname, is nu 95 procent van de materialen hoogwaardig hergebruikt, zonder dat dit negatieve invloed heeft op de prijs. Als dat lukt, kun je zeggen dat een 
project geslaagd is.”