Menu

Keurmeester Van Werven en zijn vrouw vertellen over de passie voor pleegzorg

Gerben van der Scheer werkt als keurmeester bij Van Werven. Op vrijdagmiddag is hij vrij. Dan spoedt hij zich naar huis waar hij nodig is. Samen met zijn vrouw Beatrix is hij eens per maand pleegouder voor stichting Timon. Gerben en Beatrix vertellen waarom zij dit belangrijk vinden.

Gerben: “We hebben drie kinderen; een zoon van bijna 15 jaar en twee meisjes van 12 en 9 jaar.”
Beatrix: “Eens per maand is ons huis met twee extra kinderen gevuld; een tweeling van elf jaar. Op vrijdagmiddag worden ze gebracht en op zondagmiddag brengen wij ze weer terug naar hun ouders.”
Gerben: “Speciaal hiervoor heb ik gevraagd of ik minder uren kon werken. Ik werk sinds vijf jaar als keurmeester bij Van Werven op de locatie in Oldebroek. Beatrix staat als leerkracht voor groep zes en werkt op vrijdag. Iemand moet thuis zijn om de kinderen op te vangen. Gelukkig was het bij Van Werven geen probleem om minder te werken.”
 

 

De kinderen van Gerben en Beatrix.

Hoe het allemaal begon

Beatrix: “Een paar jaar geleden zag ik in onze kerk een advertentie van stichting Timon. Het zette mij aan het denken en ik had het er met Gerben over. Hij was ook enthousiast maar we vonden dat onze jongste, die toen zes jaar was, eerst iets ouder moest zijn zodat zij zichzelf iets beter kon redden. Natuurlijk hebben we het ook aan de kinderen voorgelegd. Ook zij zagen het zitten.”

Gerben: “We hadden ruimte op zolder. Ik moest alleen een aparte slaapkamer aftimmeren. Ook gingen we naar een voorlichtingsbijeenkomst. Die avond gaf de doorslag. Als je met de gedachte rondloopt om een kind te helpen, dan ben je na alle verhalen meteen verkocht. Ook volgden we een cursus om ons inhoudelijk voor te bereiden."

‘Hij at rustig een rauw ui op’

Weekendpleegzorg

Beatrix: “Eerst verwelkomden we een jongetje van 8 jaar. Dat ging heel goed, maar helaas verslechterde zijn thuissituatie waardoor hij volledig uit huis werd geplaatst. Wij hebben bewust voor weekendpleegzorg gekozen omdat we beiden werken. Wij konden niet doordeweeks voor hem zorgen. Na bijna een jaar namen we afscheid. Dat was verdrietig; je hecht aan elkaar.”
Gerben: “Ook voor onze kinderen was dat moeilijk. Ze begonnen aan elkaar te wennen. Tegelijkertijd is het de harde werkelijkheid en leren zij, door deze jongen, dat er ook andere thuissituaties zijn. Dit was een van de redenen waarom we aan pleegzorg begonnen.”

Beatrix: “Natuurlijk vertel je aan je kinderen dat er leeftijdsgenoten zijn die het minder hebben. We geven aan goede doelen en we hebben ook weleens speelgoed en geld ingezameld voor een project. Maar daarna ben je klaar. Het is anders als ze in je eigen huis slapen, mee-eten en samen met je spelen. Dan krijg je een spiegel voorgehouden.”
Gerben: “Bijvoorbeeld aan tafel. Onze kinderen zeggen regelmatig ‘dat lust ik niet’. Maar onze pleegzoon at rustig een rauw ui op. Hij kon meer eten dan ik. Ook opmerkingen als: ‘Gaan we alweer warm eten?’, of ‘Ik weet niet hoe dat smaakt…’, op de vraag of hij een appel wilde, maken indruk. Het zegt iets over de thuissituaties van de kinderen.”

We doen niks bijzonders

Gerben: “Een paar maanden geleden maakten we kennis met de tweeling. Ze zijn nu een paar weekenden geweest en we beginnen aan elkaar te wennen.”
Beatrix: Daar doen we niks bijzonders voor hoor. Ze draaien gewoon mee in ons gezin en zo proberen we ze wat rust en structuur te geven. Vaak kennen ze dat niet. We gaan niet een weekend lang alleen leuke dingen doen.”
Gerben: “Afgelopen weekend hielp ik onze dochter met haar folderwijk. Zij had een sportwedstrijd en kon zelf niet. Ik nam de tweeling mee en ze vonden het erg leuk. Zoiets simpels. Je geeft ze aandacht en liefde. Aan het einde vroegen ze of ze nog eens mochten helpen.”
Beatrix: “Mijn droom voor deze kinderen? Dat als ze later 18 jaar zijn, ze iets van ons geleerd hebben en dat meenemen op hun pad.”
Gerben: “We mogen een stukje bagage in hun rugzak stoppen en onze wens is dat ze dat een keer uitpakken.”

‘We zijn christen en vinden het mooi om hiervan iets aan de kinderen mee te geven’

Wildvreemden

Beatrix: “Veel mensen hebben een schrikbeeld van pleegzorg. Onze ervaring is dat het enorm meevalt. Ook onze kinderen vinden het gezellig. Natuurlijk moet je er rekening mee houden, maar onze weekenden zijn niet enorm veranderd.”

Gerben: “Ik zal het niemand ontraden om aan pleegzorg te beginnen. Wij hebben gekozen voor stichting Timon omdat het een christelijke organisatie is. Wij zijn christen en vinden het mooi om hiervan iets aan de kinderen mee te geven.”
Beatrix: “Na een van de eerste weekenden zei een van de tweeling : ‘Ah, kan ik niet nog een nachtje blijven slapen?’. Dit raakte me. Het is mooi dat ze zich vertrouwd voelen én het is verdrietig als je beseft dat we wildvreemden voor ze zijn. Ja, pleegzorg is mooi en dankbaar om te doen.”
Gerben: “Elk kind heeft recht op een stukje geluk.”

Eindejaarsgift Van Werven 2019
Stichting Timon is een van de tien organisaties die in 2019 van Van Werven een eindejaarsgift ontvangt. In totaal deelt Van Werven ruim 30.000 euro uit aan doelen die zich inzetten aan mens en maatschappij. Naast stichting Timon krijgen de volgende goede doelen een geldbedrag uitgereikt: ’s Heerenloo locatie Hellenbeek Elburg, Stichting Seed of Hope, Stichting Derde Wereld Hulp, Stichting Matchis, YwaM Guwahati, RKC, Gospel Recordings Nederland, Youth for Christ Zwolle en Stichting Fiets tegen Diabetes.