Menu

Havenkwartier laat Hans’ hart sneller kloppen

“In dit project zit álles wat je maar wensen kunt. Groot grondverzet met kranen en dumpers én specifieke profileerwerkzaamheden. En dat is nog lang niet alles. Hier gaat mijn hart sneller van kloppen”, bekent uitvoerder Hans Kea.

Het Havenkwartier wordt een bijzonder woongebied op dijkniveau, rond de haven van Zeewolde. Grondwerk kenmerkt dit project: iets waar Van Werven wel raad mee weet. Om te begrijpen hoeveel grondwerk er voor dit project verzet moet worden, is het goed om te zien wat er allemaal moet gebeuren om deze nieuwste woonwijk te
realiseren. 
 

Een kleine opsomming:

  • om het Havenkwartier heen komt een nieuwe dijk te liggen, waarover het doorgaande verkeer zal rijden;
  • de bestaande doorgaande weg wordt afgebroken;
  • dwars door het Havenkwartier komt een waterverbinding, waardoor rechtstreeks vaarverkeer mogelijk is tussen de Blauwe Diamant en het randmeer ‘Wolderwijd’;
  • het woongebied in het Havenkwartier wordt verhoogd tot dijkniveau;
  • aan de landzijde komt een schutsluis (maakt het mogelijk om schepen van het ene naar het andere waterpeil te brengen);
  • aan de kant van het Wolderwijk komt een keersluis (houdt het water tegen) met een fietspad erover.

'Op hoogtijdagen werken we hier met zo’n veertien machines'

Tevreden uitvoerder

Als dienstverlener voor Heuvelmans Ibis voert Van Werven al het grondwerk uit op dit project. Kea: “We ontgraven de watergangen en bouwkuipen, leggen wegconstructies aan, leveren menggranulaat en zorgen voor drainage en bemaling. Op hoogtijdagen werken we hier met zo’n veertien machines. Zes dumpers, twee gewone rupskranen en twee met lange giek, twee bulldozers, een shovel en onze trilwals komen in actie.” 

Nog tot eind dit jaar zal Van Werven actief zijn op het project, dat volgens planning verloopt. “Ik probeer op drukke dagen elke dag aanwezig te zijn om aan te sturen en de voortgang te bewaken. Vanuit kantoor maken we GPS-modellen waarmee onze machinisten het werk in de praktijk kunnen brengen. We hebben niet alleen te maken met veel grondverzet, maar bij het aanleggen van de dijk ook met eisen van het waterschap. Dat geeft sommige werkzaamheden een extra uitdaging. Je spreekt op dit moment met een zeer tevreden uitvoerder!”

​Goed delegeren

Siemco Balder is op zijn shovel aan het werk rondom de nieuwe woonwijk. “Kort gezegd werk ik mee aan het bouwrijp maken van het toekomstige woongebied en maken we een zandbaan voor de toekomstige wegen. De afgelopen tijd hebben de jongens de klei uitgegraven. De cunetten die ontstonden, worden nu volgereden met zand. Het zand komt vanuit een loswal in Harderwijk per vrachtwagen richting het Havenkwartier. Mijn uitdaging is om goed te delegeren, zodat het zand op de juiste plek gestort wordt. Dat is soms ingewikkeld , want de auto’s rijden af en aan, zo’n twaalf transporten per uur. Ik ben niet te beroerd om hard te werken en dat kan hier gelukkig zeker!”

Siemco Balder op het project in Zeewolde

​Vrijheid van een zzp’er

Verderop zijn de mannen van Van Heteren b.v. de damwanden voor de schutsluis aan het lassen. Harm Dijk werkt als zzp’er voor Van Werven en is vandaag vooral dienstbaar aan deze lassers. “Ik ben vooral druk met het bijrijden van de materialen, zoals ankers en ijzers. Daarnaast leg ik draglineschotten op de juiste plek. Ik werk al jaren als zzp’er en dat bevalt me heel goed. Het brengt me op veel verschillende projecten.”

Het havenkwartier

Het Havenkwartier wordt de nieuwste wijk in de Polderwijk in Zeewolde. De circa 300 nieuwe woningen komen buitendijks te liggen. Het woongebied wordt verhoogd tot dijkniveau, waardoor de woningen straks ‘uitkijken’ over het grote randmeer Wolderwijd. In het Havenkwartier komt een schutsluis met een groot verval van meer dan vijf meter naar de polder. De aanleg van de sluis zorgt voor een verbinding tussen het Wolderwijd en de recreatieve vaarroute de Blauwe Diamant richting de Hoge Vaart.


Bekijk hier een video, gemaakt door hoofdaannemer Strukton, over het project: