Menu

Grondkunstenaars op project UvA

Midden in het centrum van onze hoofdstad werkt Van Werven aan de nieuwe Universiteitsbibliotheek. Als voorbijganger zie je niets van de bijzondere werkzaamheden die zich hier afspelen: bijna alles gebeurt ondergronds. Uitvoerder Hans Kea geeft ons een exclusief kijkje!

Via een ijzeren trap stappen we van hartje Amsterdam in een woud van funderingspalen. Uitvoerder Hans Kea: “Op deze plek, in de kelder, komt de nieuwe Universiteitsbibliotheek. Vanaf 2022 vind je hier ruim duizend studieplekken en zeven kilometer aan boeken.” Bij het zien van mijn blik begint Hans te lachen. “Het is nog moeilijk voor te stellen hé? Nu vind je hier vooral funderingspalen. In het eerste deel van dit project boorden Van Hattem en Blankevoort 610 stalen funderingspalen door de begane grond. Deze dragen het volledige gebouw, waardoor wij alles kunnen uitgraven. Ook staan hier nog 1500 houten funderingspalen. Elke keer dat we zo’n oude houten paal tegenkomen, verwijderen we deze met een kettingzaag of een bomenknipper. Dat is een flinke klus.” 

‘De Universiteit van Amsterdam noemde ons zelfs kunstenaars.’ 

Risicovol

In de relatief kleine kelder tel je al snel twaalf machines, variërend van een minikraan en knikmops tot een enorme Sennebogenkraan. Machinisten geven elkaar netjes voorrang en werken nauwkeurig tussen de vele funderingspalen. De Sennebogenkraan laadt alle ontgraven grond in een vrachtwagen, die het vervolgens afvoert. Het is een fascinerend proces. Vanachter een van de machines komt een nieuwsgierige collega onze kant op lopen. Op zijn helm is een naamsticker geplakt: ‘Arjan de Kuiper’. Arjan helpt Hans bij de uitvoering van project UvA. Bijna dagelijks is hij op het project in onze hoofdstad te vinden. Arjan: “Het is een complexe klus. Wat ik vooral mooi vind aan dit project, is dat we het voor zo’n grote en bekende opdrachtgever mogen uitvoeren.” Ook Justin van de Werfhorst is op project UvA aan het werk. “Ik volg een opleiding op het SOMA-college en mag hier meehelpen als leerling machinist. Dat is ontzettend gaaf. Dit hele gebouw, midden in Amsterdam, rust op 610 palen. Als we een kleine vergissing maken, kan dat grote gevolgen hebben.” Machinist Nico Hiemstra stemt hiermee in. “Het is een uitdaging om alles heel te houden”, lacht hij. “Als je hier om je heen kijkt, lijkt iedereen door elkaar te rijden. Eigenlijk is het een geoliede machine. Iedereen weet precies wat hij doet. De Universiteit van Amsterdam noemde ons zelfs ‘kunstenaars’. Dat is natuurlijk een prachtig compliment, daar ben ik trots op.”

Rijke geschiedenis

Inmiddels zijn de laatste kubieke meters van de kelder uitgegraven en zit project UvA er voor Van Werven bijna op. “Van Hattem en Blankevoort kan het betonwerk nu gaan aanbrengen. Daarna vullen we alles rondom het pand weer netjes aan en verzorgen we het straatwerk”, legt Hans uit. “Als dat klaar is, ronden onze hoofdaannemers Van Hattum en Blankevoort en Volker Staal en Funderingen het project af.” In 2022 opent de nieuwe universiteitsbibliotheek haar deuren. Een glazen overkapping verbindt dan twee monumentale panden: de Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis. Hans: “Het is een bijzondere plek. De historie hiervan loopt terug tot de late middeleeuwen. Wat begon als gasthuis in twee kloostercomplexen, werd omgebouwd het grootste ziekenhuis in de Amsterdamse binnenstad. Na al die uiteenlopende functies mag het pand straks dienst doen als Universiteitsbibliotheek. Het is prachtig dat wij daaraan mee mogen werken.”

Terugblik

Vorig jaar begonnen onze werkzaamheden op project UvA. Van Werven haakte in de tenderfase aan bij opdrachtgevers Van Hattum en Blankevoort & Volker Staal en Funderingen. In het voorjaar van 2019 begonnen we met het verwijderen van bestaande verhardingen. Vervolgens ontgroeven we de grond - zowel in als buiten het pand. Ook brachten we zand aan op de bestaande grondvloer. Daarnaast assisteerden we bij archeologisch onderzoek in de binnentuin van het complex. Hierbij troffen we de fundering van het oude ziekenhuis aan, dat hier voor het huidige gebouw stond.

Bekijk onze video over project UvA: