Menu

De wereldkaart veranderen in Stegeren

“Als je nu op Google Maps kijkt, staat dit er nog niet op. Maar kijk over een paar maanden nog eens, dan is route van de rivier veranderd. Eigenlijk leg ik in hoogsteigen persoon De Vecht om. Dat is wel cool.”

Aan het woord is Pieter de Jong. Hij heeft voor zo’n vijftien weken ‘zijn’ Ouderkerk verruild voor het mooie Diffelen, nabij Harderberg. Hier zit hij doordeweeks in de kost. “En dat bevalt tot nu toe heel goed. Ik maak lange dagen en verzet heel wat kuubs, zo’n 10.000 per week. Door het zand hier weg te scheppen, ontstaat een stukje nieuwe Vecht. Het is bijzonder om daaraan mee te werken.”

Wat een zand hé?

Verderop werkt Sijtse ten Cate. “Wat een zand hè?”, verzucht hij. “Al het zand dat Pieter op de kant gooit, laad ik in de vrachtwagens. Het zand voeren we vervolgens af naar Zwolle, waar het gebruikt wordt voor de nieuwe Vechtdalverbinding. Ik vind het prachtig om hier te werken. De natuur is geweldig en het is lekker rustig. Maar vooral: scheppen vind ik zo mooi. Gewoon stiekem doorgaan, geen geneuzel tussendoor. Kilo’s knallen, snap je? Pieter is ook zo, die wil ook doorgaan en dat kan hier heel mooi.”

Sijtse vertelt verder over het project: “We maken hier eigenlijk een grote omleiding in de waterweg De Vecht. Het water loopt nu te snel weg. Hoe meer bochten in een rivier, hoe langzamer het water stroomt. En dus maken we een grote bocht. ’s Winters wil je het water wel vlot weg hebben. Daarom komt er in de oude Vecht een soort overloop. Als er veel water is, kan het water via deze overloop alsnog weg.”

'Door het zand hier weg te scheppen, ontstaat een stukje nieuwe Vecht.'

Van ruwe lijnen tot precisiewerk

“Jan Bakker heeft al het zand gekocht en voert dat af met trailers. Wij hebben van Jan Bakker opdracht gekregen om het zand op de kant te leggen en te laden op de vrachtwagens. Pieter en ik werken allebei met GPS. Ik graaf de ruwe lijnen van de toekomstige Vecht, Pieter doet het precisiewerk en zo gaan we helemaal rond. Van mij mogen ze de Vecht op deze manier nog tot en met Zwolle aanpassen”, lacht Sijtse. “Fijn werk, dus goed voor mezelf én voor Van Werven!”

Vanuit het programma ‘Ruimte voor de Vecht’  werken diverse partijen samen om de Overijsselse Vecht veilig te houden en aantrekkelijker te maken. Het gebied Karshoek-Stegeren is onderdeel van dit programma. Delen van het zomer- en winterbed van de Vecht worden hier opnieuw ingericht. 

Fotografie © Michel Velderman