Menu

​Samen werken aan een mooie en veilige IJsseldelta

Een veiliger rivierengebied én een aantrekkelijke leefomgeving. Met deze dubbele doelstelling geeft Ruimte voor de Rivier op ruim dertig plaatsen onze rivieren meer ruimte. Zo ook in de IJsseldelta, waar Rijkswaterstaat en de provincie Overijssel opdracht gaven tot het werken aan een mooie en veilige IJsseldelta.

De zeespiegel stijgt en men voorspelt heftigere buien en meer neerslag. Eén van de maatregelen die de overheid neemt om deze problemen het hoofd te bieden, is het project Ruimte voor de Rivier. Volgens het Europees Milieuagentschap een voorbeeldproject als het gaat om aanpassing aan klimaatverandering. De rivieren tussen de dijken hebben namelijk weinig ruimte, waardoor de kans op overstromingen toeneemt. Met meer ruimte voor de rivier wordt het water sneller en beter verwerkt.
 

Ruimte voor de Rivier IJsseldelta

Het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta bestaat uit twee maatregelen om de waterveiligheid in de regio Kampen-Zwolle te borgen. Ten eerste de zomerbedverlaging Beneden-IJssel: tussen de Molenbrug en Eilandbrug wordt de rivier over een lengte van zeven kilometer verdiept. Daarnaast de aanleg van het Reevediep; een nieuwe zijtak van de IJssel, ten zuiden van Kampen, richting het Drontermeer. 

Impressie van Het Reevediep. 

​Het Reevediep

Het Reevediep wordt een nieuwe waterverbinding tussen de IJssel en het Drontermeer. Deze hoogwatergeul kan in extreme omstandigheden hoogwater van de IJssel afvoeren via het Drontermeer en het Vossemeer naar het IJsselmeer. Om het water door het hoogwatergeul te kunnen laten stromen, wordt aan de kant van de IJssel een recreatieve schutsluis gebouwd. Ten noorden en zuiden van de geul worden dijken aangelegd.
 

​Zomerbed en winterbed

Het doel van de zomerbedverlaging is waterstanddaling, waarmee de hoogwaterveiligheid rondom de IJssel wordt vergroot. Het Zomerbed van de IJssel wordt over een afstand van zeven kilometer verlaagd. Het zomerbed is de bodem van de rivier, maar dan alleen de bodem die de rivier in de zomermaanden in beslag neemt: het gebied waar de schepen varen. ’s Winters en in het vroege voorjaar kan de rivier breder worden en de uiterwaarden blank zetten. De hele strook tussen de twee dijken heet dan ook het winterbed.

​Struinen, wandelen en fietsen

Naast het verbeteren van de waterveiligheid wordt ook een bijdrage geleverd aan de ruimtelijke kwaliteit. In vijf uiterwaarden worden de natuurwaarden versterkt. De gebiedsontwikkeling IJsseldelta-Zuid combineert het realiseren van de waterveiligheid met de aanleg van zo'n driehonderdvijftig hectare nieuwe deltanatuur, nieuwe wandel-, struin- en fietspaden, een vaargeul voor de recreatievaart en op een klimaatdijk wordt ruimte gecreëerd, waar in de toekomst mogelijk een nieuwe woonwijk voor Kampen wordt gebouwd.

De machinisten zijn erg meedenkend met de uitvoering en onze vaklieden. 

​Grondwerkzaamheden

Allemaal werkzaamheden waar veel grondverzetmachines bij aan te pas komen dus. Het complete project werd aangenomen door Boskalis en Van Hattum en Blankevoort, die samen de bouwcombinatie Isala Delta vormen. Reinard van Wijhe: “Van Hattum en Blankevoort huurt bij Van Werven al het grondverzetmaterieel in dat nodig is voor het aanleggen van de verschillende kunstwerken die in dit project zitten. Zo assisteren we met het grondwerk voor de recreatieve schutsluis, de brug over de Nieuwendijk en de nieuwe sluis in het Veluwemeer. Ook bij het aanleggen van de remmingswerken bij de stadsbrug hebben we diverse werkzaamheden uitgevoerd. 

Tim Verhoog, uitvoerder bij Van Hattum en Blankevoort, spreekt van een goede samenwerking: “De samenwerking met Van Werven is uitstekend te noemen. Door de korte afstand tussen de werklocaties in het Reevediep en Oldebroek kan er snel en efficiënt geschakeld worden als het nodig is. Ook zijn de machinisten erg meedenkend met de uitvoering en onze vaklieden. Dit helpt mij heel erg. Zeker gezien mijn minimale ervaring met grondwerk. Vaak komen zij met de beste oplossing voor het project en niet perse de meest verdienende voor Van Werven. Dit is een goede basis voor de komende jaren. Zeker als wij op meerdere locaties tegelijkertijd bezig zijn en de tijdsdruk groter wordt.” 

Een luchtfoto (vanuit het vliegtuig) van het projectgebied. (C) Ruimte voor de Rivier IJsseldelta

Veilig. Nu en in de toekomst

De bescherming tegen hoogwater in Nederland is nooit klaar. Het klimaat verandert voortdurend en ons land is kwetsbaar voor overstromingen. Dit betekent dat we blijven werken aan bescherming tegen hoogwater. Niet achteraf reageren, maar op tijd maatregelen nemen. Zodat we veilig in ons land kunnen wonen en werken. Nu en in de toekomst. 

Alles over dit project op: www.ruimtevoorderivierijsseldelta.nl