Menu

Groenafval

Particulieren en bedrijven kunnen hun groenafval door Van Werven laten ophalen of afleveren op een van onze recyclinglocaties. Naast inzameling van groenafval neemt Van Werven ook groenonderhoud- en bosbouwprojecten aan. Van een enkele boom tot een singel of een heel bos, Van Werven beschikt over het juiste materieel en personeel. 

Voor biomassacentrales leveren we diverse typen biomassa aan vaste afnemers zoals: Bio Enerco, Nuon en Essent. Van Werven is op dit gebied een van de meest innovatieve bedrijven in Nederland. Het bedrijf vormt een belangrijke schakel tussen het logistieke traject van inzameling, verwerking, opslag en de levering van biomassa voor de verschillende biomassacentrales.

Het groenafval dat niet geschikt is om houtchips van te maken wordt gecomposteerd. De groencompost van de locatie in Hattemerbroek wordt onder het Keurcompost certificaat afgegeven. Voor grote en kleine partijen biedt Van Werven hoogwaardige compost aan die kan worden opgehaald of geleverd op locatie.


Verwerking

Uit het snoeiafval, de struiken, boomstronken en stammen wordt eerst het zwerfafval gesorteerd. Dan wordt met een geavanceerde machine het groenafval grof verkleind en de fijne fracties zoals zand eruit gezeefd. Gelijktijdig haalt een magneetband ijzer, zoals spijkers en ijzerdraad, uit het afval.

Vervolgens worden stenen en andere niet houtachtige materialen machinaal verwijderd. Tenslotte wordt het grove groen nog een keer versnippert, zodat het gebruiksklaar is als biomassa.

Onze klanten zijn het hele jaar gegarandeerd van houtsnippers. Op de vestiging in Biddinghuizen is daarvoor een groot biomassa depot opgezet. Het merendeel van de biomassa komt uit eigen bosbouwprojecten, waardoor de continuïteit en de kwaliteit gewaarborgd kan worden.

De keurcompost die Van Werven levert wordt samengesteld uit een mengsel van blad, riet, snoeiafval, maaisel en andere groenstromen. Belangrijk is een goede mix, beluchting, bevochtiging en het omzetten van de compost in wording. Na het zeven van het gecomposteerde groenafval blijft de keurcompost en zogenaamde overkorrel over. De overkorrel gaat terug in het proces nadat de nevenverontreinigingen zijn verwijderd. Zo wordt het groenafval volledig gerecycled. De keurcompost wordt opgeslagen om te rijpen waarna het klaar is voor gebruik. Om kluitvorming te voorkomen en dus te zorgen voor een goede doseerbaarheid in en op de bodem, wordt de groencompost voor aflevering losgeslagen door een mengmachine. De keurcompost voldoet aan de kwaliteitseisen en wordt geleverd met een recent analyserapport


Toepassing

De producten die Van Werven uit het groenafval van haar groen- en bosbouwprojecten en het aangeleverde groenafval vervaardigd vinden hun afzet in verschillende sectoren. De boomstammen worden afgezet richting de papier- of spaanplaatindustrie. Door de toepassing in een product kan de grondstof eerst een levenscyclus doormaken om vervolgens als biomassa te worden ingezet. De houtchips worden afgezet richting biomassacentrales in Nederland, Denemarken en België voor de opwekking van energie. Het gebruik van een ton hernieuwbare houtchips levert een CO2 emissie-reductie op van 75 kg. Ook stobben worden geschikt gemaakt als biomassa of verwerkt tot biofiltermateriaal voor bijvoorbeeld vergistingsinstallaties en slibverwerkers.

Groenafval wordt toegepast in:
- Compost
- Biomassa
- Tuingrondstoffen
- Bodemverbeteraars