Menu

Groenafval

Als particulier of bedrijf kun je jouw groenafval door Van Werven laten ophalen. Daarnaast kun je het zelf afleveren op een van onze recyclinglocaties. Naast de inzameling van groenafval, neemt Van Werven ook groenonderhoud- en bosbouwprojecten aan. Van een enkele boom tot een singel of een heel bos, wij beschikken over passend materieel en vakkundig personeel. 

We leveren verschillende typen biomassa aan vaste afnemers. Bio Enerco, Nuon en Essent zijn hier voorbeelden van. Van Werven is hiermee een van de meest innovatieve bedrijven in Nederland. We vormen een belangrijke schakel tussen het logistieke traject van inzameling, verwerking, opslag en de levering van biomassa voor de verschillende biomassacentrales.

Van het groenafval dat niet geschikt is voor het maken van houtchips, maken we compost. De groencompost van onze locatie in Hattemerbroek geven we af onder het Keurcompost certificaat. Ons hoogwaardige compost kun je bij ons ophalen of ontvangen op locatie. 


Verwerking

Uit al het snoeiafval, de struiken, boomstronken en stammen, sorteren we eerst het zwerfafval. Dan verkleinen we het groenafval met een geavanceerde machine, die ook de fijne fracties zoals zand eruit zeeft. Gelijktijdig haalt een magneetband ijzer, zoals spijkers en ijzerdraad, uit het afval. Ook stenen en andere niet houtachtige materialen verwijderen we machinaal. Tot slot wordt het grove groen nog een keer versnippert, zodat het gebruiksklaar is als biomassa.

Onze klanten zijn het hele jaar gegarandeerd van houtsnippers. Op onze vestiging in Biddinghuizen hebben we een groot biomassadepot opgezet. Het merendeel van de biomassa komt uit eigen bosbouwprojecten, waardoor de continuïteit en de kwaliteit gewaarborgd kan worden. De keurcompost die Van Werven levert, stellen we samen uit een mengsel van blad, riet, snoeiafval, maaisel en andere groenstromen. De juiste mix van deze groenstromen is enorm belangrijk. Net als beluchting, bevochtiging en het omzetten van de compost in wording. Na het zeven van het gecomposteerde groenafval, blijft de keurcompost en de zogenoemde 'overkorrel' over. De overkorrel gaat terug in het proces, nadat de nevenverontreinigingen zijn verwijderd. Op die manier recyclen we het groenafval volledig. Onze keurcompost slaan we op om het te laten rijpen, waarna het klaar is voor gebruik. De groencompost slaan we voor aflevering los in een mengmachine. Dit doen we om kluitvorming te voorkomen en te zorgen voor een goede doseerbaarheid in en op de bodem. De keurcompost voldoet aan de kwaliteitseisen en leveren we met een recent analyserapport.


Toepassing

De producten die we uit het groenafval van onze groen- en bosbouwprojecten en het aangeleverde groenafval maken, vinden hun afzet in verschillende sectoren. De boomstammen zet Van Werven af richting de papier- of spaanplaatindustrie. Door de toepassing in een product kan de grondstof eerst een levenscyclus doormaken om vervolgens als biomassa te worden ingezet. De houtchips zetten we af naar biomassacentrales in Nederland, Denemarken en België voor de opwekking van energie. Het gebruik van een ton hernieuwbare houtchips levert een CO2-emissiereductie op van 75 kg. Ook stobben maken we geschikt als biomassa of verwerken we tot biofiltermateriaal voor bijvoorbeeld vergistingsinstallaties en slibverwerkers.

Groenafval wordt toegepast in:
- Compost
- Biomassa
- Tuingrondstoffen
- Bodemverbeteraars