Menu

Van Werven in actie bij hoog water in Kampen

18 september 2015

Hoog water bedreigt Hanzestad Kampen. Honderden vrijwilligers worden opgeroepen, die binnen een uur paraat staan om de waterkering op te bouwen. Deze kering bestaat uit 84 beweegbare onderdelen. Daarnaast moeten op veel plaatsen waterkerende middelen worden geplaatst. Om alle onderdelen naar de juiste plek te brengen, wordt ook Van Werven ingeschakeld…

Woensdagsavond 17 september werd bovenstaand scenario voor even ‘werkelijkheid’, tijdens de jaarlijkse hoogwateroefening van Waterschap Groot Salland. Van Werven is jaarlijks betrokken bij de oefening. Acht vrachtwagens en vijf mobiele kranen, dertien man personeel, zorgen ervoor dat de verschillende onderdelen op de juiste plek komen. Verder zijn er ruim honderd vrijwilligers uit Kampen en omgeving om te helpen bij deze grootschalige oefening.

Update 2016: compilatie van RTV Rijnmond van de hoogwateroefening


Chauffeur Chris Kool helpt al ongeveer acht jaar mee bij de oefening. “Het is leuk om te doen, maar ook belangrijk. Nu is het een oefening, maar het kan ook zó werkelijkheid worden. En dan moet het goed gaan”. De avond werd afgesloten met een evaluatie en een bal gehakt. Kool is tevreden: “We hadden een paar nieuwe jongens mee, maar dat ging ook helemaal goed. Er waren weinig storingen en we waren redelijk op tijd klaar.” Gerlo Schutte (www.gerloschutte.nl) maakte foto’s van de oefening, waarop ons materieel meerdere keren volop in beeld is!

De Waterkering van Kampen is in totaal bijna twee kilometer lang. De oude stadsmuur vormt een belangrijk deel van de waterkering, ruim anderhalve kilometer. Op de plaatsen waar straten en pleinen de muur onderbreken, bestaat de kering uit losse elementen, die door de vrijwilligers worden opgezet. In totaal bestaat de kering uit 84 beweegbare delen, samen goed voor zo’n 200 meter. 
 

Van Werven en Heicom op Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg

Klik om te lezen