Menu

​Spoorwerk Mariënberg - Gramsbergen

23 oktober 2015

Afgelopen week heeft Strukton het spoor tussen Mariënberg en Gramsbergen vernieuwd. De ballast, de dragende bouwstof onder dwarsliggers, is afgevoerd en vernieuwd. Van Werven voert de ballast af naar verschillende depots en zeeft de ballast, zodat de grove fractie opnieuw gebruikt kan worden.

Afgelopen juli is zo’n 15 km spoor op het traject tussen Mariënberg en Coevorden vernieuwd. Ook toen was Van  Werven betrokken bij het project van Strukton Rail. Nu is dus het andere spoor van het dubbelsporig traject tussen Mariënberg en Gramsbergen aan de beurt.


Recyclen

Een speciale trein van Strukton haalt de oude ballast eruit en in kleine wagonnetjes wordt dit weggereden naar de verschillende depots. Hier wordt de ballast gezeefd. De grove fractie wordt opnieuw toegepast als ballast onder de rails. In vier dagen is er zo ruim 9,5 kilometer spoorwegballast vernieuwd.
 
De klus is gecompliceerd. De aanvoer van nieuwe ballast, de werksnelheid van de machine van Strukton en de afvoer door Van Werven moeten nauw op elkaar aansluiten. Als dat niet het geval is, betekent dat al gauw dat tientallen voertuigen stilstaan. Simon Harmens, Manager Bouwstoffen bij Van Werven : “Het mooiste aan deze klus is dat we alles met eigen middelen kunnen doen. We hebben hier zeker 1.500 eigen rijplaten liggen en hadden elke dag zeker tien mensen aan het werk. De toewijding onder collega’s voor deze klus was enorm. Ook de samenwerking met Strukton is goed. We zijn continu met elkaar in overleg om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen.”


Grootste vernieuwingsslag

In Nederland reizen steeds meer mensen met de trein. En meer en meer goederen worden over het spoor vervoerd. Deze groei zet in de toekomst door. En daar hebben we beter spoor en grotere stations voor nodig. Daarom werkt ProRail aan de grootste vernieuwingsslag sinds het 175-jarig bestaan van de spoorwegen. Beter en meer treinverkeer is goed voor de economie.

Van Werven en Heicom op Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg

Klik om te lezen