Menu

Parkeergarage onder Amsterdamse gracht

11 april 2016

In Amsterdam-Zuid is gestart met de aanleg van een ondergrondse parkeergarage, die bestaat uit twee parkeerlagen en ruimte biedt aan 600 auto’s. De parkeergarage komt onder de bestaande gracht Boerenwetering te liggen. Dankzij de parkeergarage wordt de parkeeroverlast in de buurt verminderd en de openbare ruimte verbeterd. 

Van Werven zal als dienstverlener actief betrokken zijn bij het project. Voordat de werkzaamheden voor ons starten, zijn de damwanden al aangebracht en is vervuilde grond reeds gesaneerd door de opdrachtgever; De Vries & Van de Wiel. Een Sennebogen overslagkraan zal vanaf een ponton de bouwkuip ontgraven. We ontgraven in den natte, vanaf de bodem van de gracht (-3,3 meter NAP) tot de ontgravingsdiepte (-11,6 meter NAP). De vrijkomende grond wordt op beunbakken van De Vries & Van de Wiel geladen, die de grond afvoert naar een stortlocatie.
 

Uitvoering in vier secties

De natte bouwkuip zal worden opgedeeld in vier secties, waarbij drie overvaarbare slibschermen de scheiding vormen. Na het ontgraven van de eerste sectie, wordt gestart met sectie twee. Tegelijkertijd zal op sectie één, vanaf een tweede ponton, gestart worden met het verwijderen van slib. Dit zorgt ervoor dat het toekomstige onderwaterbeton een waterdichte laag vormt. Na het slib zuigen worden de ankers op diepte aangebracht door een andere partij. Beide pontons schuiven vervolgens een sectie op en het traject herhaalt zich. Bij het slib zuigen blijft altijd nog wat slib achter. Om ervoor te zorgen dat deze slib niet mengt met het onderwaterbeton, wordt tot slot een slib bergende laag aangebracht. Als de hele kuip voorzien is van deze laag, kan het duikbedrijf het onderwaterbeton aanbrengen. Na het uitharden van het onderwaterbeton wordt de bouwkuip leeggepompt en schoongemaakt door De Vries en Van de Wiel. Er is nu een droge bouwkuip waar de betonbouwer de parkeergarage in realiseert. 


Bekijk hier enkele feitjes over dit werk.

Van Werven en Heicom op Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg

Klik om te lezen