Menu

​Op en neer naar Engeland, maar nooit met een lege trailer

13 mei 2014

Sinds enkele weken rijdt er een nieuwe vrachtwagencombinatie in Van Werven-kleuren op en neer tussen Biddinghuizen en Selby in Engeland. Herbruikbaar kunststof wordt daar afgeleverd, terwijl voorgesorteerde kunststoffen retour komen naar de vestiging in de polder.

Twee keer per week rijdt chauffeur Dick van Veen op en neer. De speciale walking-floor trailer van Bakker Transport zorgt ervoor dat er gerecyclede kunststof in big bags naar afnemers in Engeland worden gebracht. Via de Van Werven-vestiging in Selby, vlakbij York, gaat gesorteerd en geshredderd kunststofafval terug naar Biddinghuizen. Daar worden zogenaamde post-consumer harde kunststoffen via een uniek recyclingproces klaargemaakt voor hergebruik met dezelfde hoogwaardige kwaliteit als voorheen. Niemand anders in Europa beschikt over deze kennis.
 

Efficiënt transport is écht duurzaam

Veel van de échte duurzaamheid van herbegruikte grondstoffen hangt echter af van de efficiëntie van het transport. Dankzij een sterk logistiek plan van Van Werven in samenwerking met Jan Bakker transport, is daar sprake van. De vrachtwagen is vrijwel iedere kilometer geladen. “Voorheen besteedden we het transport uit”, legt manager van de kunststofrecycling Rob Labots uit. “Maar er zijn maar weinig transportbedrijven die genoeg te vervoeren hebben richting Engeland om al het gesorteerde afval van ons Engelse vestiging deze kant op te krijgen. Onze voorraden in Engeland liepen op. Daarom hebben we actief afnemers van ons eindproduct gezocht in Engeland, zodat we onze retourvrachten nu zelf regelen.”

Bakker Transport uit Oldebroek zorgt voor de vrachtwagen met 90-kuubs trailer, die helemaal in Van Werven kleuren is bestickert. “Back to the future”, staat er, met levensgrote afbeeldingen van het recyclingproces. Van afval tot product. “Op deze manier zijn we ook iets zichtbaarder op de weg dan voorheen”, zegt Labots. Chauffeur Van Veen profiteert vooral van de moderne trailer. “Een walking floor trailer is veel steviger, omdat de zijkanten er nooit uit hoeven. We zetten de big bags achterin in de trailer en hij schuift ze zelf naar voren. En het afval dat ik mee terug neem wordt er van bovenaf ingekiept.” Van Veen denkt ruim een kwartier per laad- of losactiviteit mee te besparen.

Twee keer per week op en neer, nooit met een lege trailer. Niet alleen het hergebruik van kunststof is duurzaam, het transport evenzo. Van Werven recycled jaarlijks ruim 60.000 ton aan kunststofafval, in volume vergelijkbaar met een volle Amsterdam Arena. Grote fabrikanten als Wavin nemen, in heel Europa, het plastic af. Het betekent dat er voor 60.000 ton aan plastic producten geen nieuwe olie hoeft worden geraffineerd. 

Van Werven en Heicom op Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg

Klik om te lezen