Menu

Nieuwe megakraan aan het werk voor datacenter Microsoft

2 september 2016

Sinds twee weken draait de nieuwe Caterpillar 340F met groot bereik voor Van Werven. Direct op een mooie bouw, in Middenmeer. Daar bouwt Microsoft aan een enorm datacenter.

De kraan is geleverd door Pon, die al het leidingwerk wegwerkte in de lepelsteel. Daarmee wordt voorkomen dat er lekkage ontstaat bij eventuele beschadigingen. Dat voorkomt voorts weer schade aan het milieu tijdens bijvoorbeeld baggerwerkzaamheden.

Robert van Pijkeren is de machinist van Van Werven die op de splinternieuwe kraan mag werken. “Het is even wennen aan de lengte, maar deze kan ik in Middenmeer direct goed gebruiken. Ik ontgraaf het riool, voor de datakabels en het hemelwater. Door de vele heipalen kunnen de vrachtwagens die ik moet laden niet overal gemakkelijk rijden. De lengte van de giek is dan heel handig.”

De kraan van 45 ton heeft giek van 18 meter. "Een handige tussenmaat", zegt technisch directeur Cor van Werven. "We hebben ook kranen met lange giek van 35 en 60 ton, maar deze heeft in verhouding een enorme hefcapaciteit. We zullen hem inzetten bij regulier grondwerk, maar ook in de natte bouwkuipen en ander werk onder water. Vandaar dat al het leidingwerk is weggewerkt."Microsoft kocht een aantal jaar geleden zo'n 37 hectare grond in Middenmeer om datacenters op te kunnen bouwen. Het groene datacenter wordt gebouwd op het bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer en krijgt in totaal ruim 100.000m2 datacenteroppervlakte. Het eerste datacenter is al in gebruik, aan de tweede wordt nu gebouwd. 

De warmte van de broeikassen dient als energie voor het datacenter. De warmte van de servers kan vervolgens weer door kassenkwekers worden gebruikt. De totale kosten voor de ontwikkelingen worden geschat op 2 miljard euro en zou 150 tot 200 banen op moeten leveren.

Van Werven en Heicom op Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg

Klik om te lezen