Menu

​Eindelijk weer raak voor Plender: zege in Haarlem

18 november 2013

Geert Plender heeft in Haarlem de zesde etappe om de marathoncup op zijn naam geschreven. De 29-jarige Kampenaar verschalkte in de slotmeters zijn medevluchters Jouke Hoogeveen en Bart Mol. Zeven jaar geleden won hij, als debutant zijn eerste wedstrijd, dit was zijn tweede. En het is de vierde overwinning voor Team Van Werven dit seizoen.

Dat verleden reed mee met de schaatser uit Kampen, zo verklaarde hij tegenover Schaatsen.nl. In de laatste jaren kwamen er al meerdere kansen op de overwinning voorbij, maar greep hij telkens mis. “Daar heb ik in die laatste rondjes echt wel aan gedacht”, bekent Plender. ,,Net verliezen van Bob de Vries, net verliezen van Kurt Wubben, verliezen van Frank Vreugdenhil. En zo zijn er nog wel een paar. Als je zo vaak in de positie komt om te winnen en het lukt elke keer net niet, dan wordt het elke keer moeilijker voor jezelf. Vandaar dat ik in de finale best zenuwachtig was.”

Plender schreeuwde koud over de streep uit van vreugde. Daarmee spoelde hij alle teleurstellingen van de laatste jaren weg. “Dit is zo lekker”, verzuchtte hij. “Sowieso voor de ploeg. Andere teams zien nu dat we bij Van Werven niet alleen afhankelijk zijn van Gary Hekman, maar dat ook ik en Jan Maarten Heideman wedstrijden kunnen winnen. Dat is prettig, want dan weten ze dat ze nu iedereen in de gaten moeten houden. En zeker voor mezelf is het prachtig. Hier heb ik lang op moeten wachten.”

Geert Plender vierde de avond voor de wedstrijd in Haarlem zijn 29ste verjaardag. De vader van twee kinderen – ‘En de derde volgt in januari’ – vindt het prachtig dat hij zijn succes mocht vieren in het pak van Van Werven. “Als rijder ben ik door de jaren heen heel langzaam beter geworden, maar die ontwikkeling heeft zich vooral de afgelopen twee jaar bij Van Werven doorgezet. We trainen met z’n allen hard en dat betaalt zich nu uit.”

Als hij naar zichzelf kijkt, ziet hij het verschil. “Mijn eerste overwinning was eigenlijk een toevalstreffer. In de eerste jaren had ik wat pieken, maar ook diepe dalen. Alles was dunner, ook conditioneel. Nu kan ik echt hele wedstrijden koersen. Wat ik ook mooi vind, is dat we met deze ploeg naar dit succes zijn gegroeid. We hebben geen team bij elkaar gekocht, maar gebouwd aan een ploeg. Dan is het goed te zien waar we nu staan.”

Van Werven en Heicom op Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg

Klik om te lezen