Menu

Balkbrug wordt een van de groenste dorpen van Nederland

14 oktober 2016

De gebroeders Brouwer uit Balkbrug hebben ambitieuze plannen. De gelijknamige firma Brouwer is gestart met de bouw van een Biocentrale in Balkbrug. Met de installatie willen de initiatiefnemers een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de naastgelegen kaasfabriek FrieslandCampina.

Door de verbranding van biobrandstoffen, die gegenereerd worden uit reststromen die via afvalinzameling, bosbouw- of infra-activiteiten binnenkomen, wordt warmte en elektriciteit geproduceerd. Met de geproduceerde warmte wordt droge stoom geleverd aan de kaasfabriek ter vervanging van het aardgasverbruik, waardoor op een duurzame manier kaas gemaakt kan gaat worden. Hierbij gaat het om 55.000 ton stoom, ter vervanging van de 5,5 miljoen m3 gas die FrieslandCampina jaarlijks verstookt. Daarnaast kan in de toekomst capaciteit van de installatie ingezet worden voor andere lokale warmteprojecten. De groene stroom die wordt opgewekt, is genoeg voor de voorziening van zo’n 1.000 huishoudens. 

Henk Brouwer: "Ik denk dat Balkbrug hier trots op mag zijn. Balkbrug wordt straks één van de groenste dorpen van Nederland. Vijftig procent van de energie die hier gebruikt wordt, inclusief industrie, wordt straks in onze Biocentrale opgewekt. Dat mogen we wat mij betreft gaan omarmen.”


Transportafstanden reduceren 

Om de stoom aan FrieslandCampina te leveren, heeft Brouwer circa 18.000 ton biobrandstoffen (chips of shreds) per jaar nodig. Brouwer genereert een deel van deze biobrandstoffen uit eigen projecten in Duitsland, een deel komt binnen via de huisaannemer van Brouwer en de overige benodigde biobrandstoffen voorziet Van Werven vanuit de Nederlandse markt. Herbert van Werven: “Op dit moment zijn wij als Van Werven Infra & Recycling al zeer actief in deze regio, het uitbouwen van onze activiteit biobased products in deze regio is een mooie vervolgstap. Tevens wordt er op dit moment veel biomassa uit de regio getransporteerd naar Duitsland. Door deze installatie kunnen we de biomassa inzetten in het gebied waar het vrij komt. Hiermee reduceren we de transportafstanden, wat onnodige co2-uitstoot vermijdt. Een échte oplossing dus.


Seizoensgebonden 

Brouwer bouwt vier grote voorraadschuren, die zo’n 8.000 ton biobrandstoffen kunnen herbergen. “Biomassa is erg seizoensgebonden, dit in verband met de flora- en faunawetgeving die een broedseizoen hanteert. Om deze periode te overbruggen, is het goed om een grote voorraad aan te leggen. Het zorgt voor zekerheid, voorkomt externe opslag. Dit houdt kosten laag.”, ligt Van Werven deze strategie toe.
 
Het kantoor van Van Werven in Balkbrug is gevestigd naast zowel de kaasfabriek van FrieslandCampina als het bedrijfsterrein van Brouwer. Brouwer en Van Werven kennen elkaar dus al jaren, als buren en als zakenpartners. Een samenwerking was dus een logische en vertrouwde stap. Maar er staat meer op het programma dan alleen het leveren van biomassa. Ook het kantoor van Van Werven in Balkbrug zal binnenkort ‘groen’ zijn, als de vestiging en werkplaats wordt voorzien van duurzame warmte via Brouwer Balkbrug.

Voor de kerstdagen hoopt Brouwer de wanden van de vier voorraadschuren én centrale te hebben staan. Naar verwachting zal de biocentrale medio september in gebruik genomen worden. 

Van Werven en Heicom op Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg

Klik om te lezen