Menu

Akkerbouwer: diepploegen zorgt voor minder tarra en meer opbrengsten

13 oktober 2016

Twintig jaar geleden liet Kees van Woerden een deel van zijn areaal diepploegen. Sindsdien heeft de akkerbouwer structureel hogere opbrengsten op die akkers: “We hebben minder grondtarra en hogere opbrengsten.”

De opbrengst per hectare is in bepaalde gevallen zelfs tien ton hoger dan op akkers waar niet gediepploegd is. Van Woerden heeft hier wel een verklaring voor: “Door het gebruik van steeds grotere en zwaardere machines is de grond steeds meer verdicht. Door te diepploegen haal je de humusrijke gronden en de (eventuele) zandlagen naar boven. Door de lichtere bovenlaag slaan de gewassen sneller en egaler aan.”

Cor van Werven (Van Werven Infra uit Oldebroek) benadrukt dat diepploegen niet direct effect heeft: “In het verleden zijn hier weleens verkeerde keuzes in gemaakt, waardoor deze grondbewerkingsmethode een negatieve lading heeft gekregen. Met name aaltjesziektes en verstuivingen waren hier de oorzaak van. Maar dankzij jarenlange ervaring met diepploegen weten we nu exact wat we wel en niet moeten doen. Het is dan ook heel belangrijk om na het diepploegen de grond terug te ploegen om de optimale vermenging van de diverse grondlagen te realiseren. Daarna is het zaak om het bouwplan in de eerste drie jaar zorgvuldig af te stemmen met de bodemcondities. Daarna ga je het verschil echt merken en stijgen de opbrengsten per hectare structureel naar hogere waarden, waarbij de bodemgesteldheid voor tientallen jaren gewaarborgd blijft.” 

> Lees de volledige case

Van Werven en Heicom op Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg

Klik om te lezen